vineri, 18 mai 2007

Dependenţa


Dependenţa este acea forţă care constrânge, incapacitând şi subjugând voinţa. Ea crează o problemă care constă în lipsa controlului şi pierderea unui anumit grad de libertate. Se deosebesc două tipuri de dependenţă:


  • Dependenţa fizică atunci când organismul a devenit dependent de o anumită substanţă pentru a putea funcţiona normal. Corpul s-a obişnuit cu o anumită cantitate din acea substanţă şi "protestează" atunci când nu i se mai administrează substanţa. De aceea atunci când acest consum este întrerupt, apar semnele sindromului de sevraj care pot consta din: tremurături, transpiraţie, greaţă şi diaree.


  • Dependenţa psihică înseamnă dorinţa imperioasă de a folosi sau a face ceva. Întreaga gândire este îndreptată spre folosirea respectivei substanţe, ca droguri de exemplu, sau spre activitatea dorită , ca jocurile de noroc spre exemplu, şi mai ales spre senzaţiile pe care le produc acestea.

O persoană dependentă este adeseori numită, o persoană viciată, iar eliberarea de dependenţa consta în administrarea unui tratament cât mai eficient.

Tratamentul dependenţei fizice se face medicamentos, chimic şi rezultatul lui este unul imediat, efectiv imediat, însă tratamentul psihic este unul mult mai laborios şi mai complex, care se poate întinde pe un interval temporal mult mai mare